Rode Kruis Jeugd uitwisseling Yambol
Geschreven door Dennis Winkel   
maandag, 09 april 2012 00:00

Jeugd van het Rode Kruis in het district Rivierenland is bezig met een uitwisselingsproject samen met het Rode Kruis in Yambol, Bulgarije. De heren en dames vanuit Yambol komen in week 16, zondag 15 t/m zondag 22 april 2012, naar Nederland waar een uitgebreid programma voor is samengesteld.

In deze periode verblijft de jeugd van beide afdelingen op het Eiland van Maurik alwaar men te maken krijgt met een programma. Hierop staan variërende items waar de jeugd van Yambol mee te maken gaan krijgen. Voorbeelden zijn het bezoeken aan het Hoofdkantoor van het Nederlandse Rode Kruis en het UMC (Universitair Medisch Centrum) te Utrecht. Eveneens krijgt men uitleg over de Automatische Externe Defibrillator (AED) en komt het SIGMA (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) langs om uitleg te geven over hoe het SIGMA handelt bij ongevallen en calamiteiten. Aansluitend loopt een groot gedeelte van de groep mee met de Bloesemtocht op 21 april 2012.

Veel jongeren zijn actief in Bulgarije, hoe kunnen wij in Nederland ons hieraan spiegelen, terwijl Bulgarije graag van ons wil leren over hoe wij aan fondsenwerving doen en hoe wij jongeren behoeden om in criminele circuits komen? In verband met deze culturele uitwisseling en leren door werken is er door Youth in Action subsidie verstrekt. De jeugd gaat ook de Nederlandse en Bulgaarse gewoontes ondervinden alwaar dit voor beide afdelingen een leerzame uitwisseling zou moeten worden.  In 2013 gaat het visa versa en gaat de Jeugd vanuit Nederland richting Bulgarije om daar de kennis en ervaringen op te doen.

De gastheren en –vrouwen komen uit diverse plaatselijke afdelingen en zijn tussen de 18 en 25 jaar oud. De jeugdcommissie bestaat uit de volgende vrijwilligers: Dennis Winkel, Pim Speyer, Stèphan Bottema, Sander Keijzer, Bianca Strijk, Joyce Entjes, Mylène de Beus, Angela van Galen. Daar zij worden ondersteund door Janet van Keulen, Hanneke Verweij, Martin Kriekaard, Hennie Smidt en Rositsa Changalova.

 

Een deel van de groep tijdens het voorbereidingsbezoek in Culemborg