100 certificaten reanimatie op Eeuwfeest
Geschreven door Hennie Smidt   
dinsdag, 12 augustus 2014 00:00

Zaterdag 6 september was het zo ver. In het Stadhuis op de Markt ging de marathon van start om 100 inwoners van Culemborg gratis een cursus reanimatie/Aed bediening te geven. Een traktatie aan de bewoners voor het 100 jarig bestaan van de afdeling.  Een traktatie die voortvloeit uit het feit dat in 1914 de “gezeetene” van Culemborg werden opgeroepen om materialen voor het Roode Kruis te leveren voor opvang van gewonden uit de 1e Wereld Oorlog. Nu 100 jaar later is er als dank aan de burgers een cursus reanimatie/Aed bediening  teruggegeven.

Trots kan worden geconstateerd dat, het beoogde doel om 100 certificaten namens het Rode Kruis te kunnen uitdelen, is bereikt.  De 100 ingeschreven cursisten gaven een goede doorsnede van de Culemborgse bevolking: van jong tot oud, vrouwen en mannen en van verschillende culturen. Zeer gemotiveerd en met diverse doelstellingen. De acht zeer gedreven instructeurs konden na de 3 uur durende les met vertrouwen aan alle deelnemers het certificaat Reanimatie/Aed bediening toe kennen.

De eerste vier certificaten zijn overhandigd door de Wethouder Huub van Oorschot. Hij memoreerde het fantastisch te vinden dat Het Rode Kruis dit initiatief in Culemborg heeft genomen. Zich de moeite troost om samen met de bevolking aan de slag te gaan om te regelen dat mensen in Culemborg kunnen reanimeren. Als voormalig politieagent reanimeerde hij enkele burgers. Iets wat je na een dergelijke cursus beter durft. De cursisten gaven aan het belangrijk te vinden om hulp te kunnen bieden bij een hartstilstand in hun nabijheid.

Meer weten over eerste hulp cursussen van Het Rode Kruis, neem dan contact op met Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Enkele motivaties en reacties op de cursus van de deelnemers
Norine:
Het moet je basisbagage zijn. Je krijgt door z´n cursus zelfvertrouwen
Max:
Ik wil mijn rijbewijs halen. Deze kennis is fijn als ik ooit zou moeten reanimeren.
Kostas:
Ik ben coach van een sportclub. Ik vind dat ik moet kunnen ingrijpen als er wat gebeurt.
Koen:
Ik ben nog jong, maar als ik op straat loopt en er gebeurt iets, dan moet ik kunnen helpen.
Tanja:
Mijn collega kreeg een hartstilstand. Dan ga je wel nadenken.
Marianne:
Groot compliment voor de organisatie. Ik heb veel geleerd en heb nu het vertrouwen, dat als het ooit nodig zal zijn, ik op de juiste manier zal handelen.
Melissa
: Wij hebben op school een AED gekregen, we kunnen er nu goed mee overweg.
Peter:
Ik heb jarengeleden een cursus gehad. Er is nu veel veranderd, goed dat ik het weer heb opgehaald
Iren
: Mijn jongste dochter heeft de cursus gedaan en is nu ook AED bevoegd, heel belangrijk dat je weet wat je moet doen.

Vind hier foto's van de gehele dag.